söndag 12 september 2010

På väg hem

Vi har varit på en alldeles ovanligt trevlig  tågutflykt, träffat trevliga människor och åkt nostalgiska rälsbussar. Om allt detta kommer vi att berätta senare.

På vägen hem passade vi på att se några bonusstationer vid den sedan länge nedlagda Halmstad - Bolmens Järnväg.. Byholma och Åsen är trevliga små samhällen, men det kändes ändå lite sorgligt att tänka på hur öde och folktomma de var. För inte så länge sedan var de livliga stationssamhällen.

Vi skyndade oss hem i höstmörkret för att genom En resa på spåret från Karlshamn till Halmstad drömma oss tillbaka till flydda tider. Boken  är ett resultat av 15 studiecirklar och ger en  bred bild av vanliga människors liv längs banan. Den rekommenderas varmt.  


Tack vare den hjälpsamma lokalbefolkningen hittade vi till slut stationshuset i Byholma. Vi blev lite oroade av det verkade stå öde och ouppvärmt. 



Tågpojken flydde det tilltagande regnet och sökte skydd i det gamla godsmagasinet.


Byholma för 108 år sedan. Alfred Danielsson var stins och godsavsändningen domminerades som synes av trävaror. Till stationen kom fodervaror och kalk till jordbruket. I samhället kunde man handla i två butiker och en köttaffär. När man handlat färdigt kunde man gå till kaféet och fika. Det fann också småskola och mejeri. Av detta diversifierade näringsliv återstår inget.


Till Åsen skulle vi aldrig ha hittat om inte Tågpojken råkat vara en mänsklig GPS.  Nu är samhället bara några hus som ligger lite udda vid sidan av vägen till Lidhult.


År 1912 fanns det flera affärer, folkskola och egen telefonstation i Åsen.

 
Lidhult är en av få orter längs HBJ som överlevt järnvägen. Här tillverkas det bland annat truckar.

3 kommentarer:

  1. HejFrank!!!! Kul att du och din pappa har en blogg!! Såg dig i tidningen. Oj, just det. Jag kanske ska säga vem jag är? Jo jag är Norea som går i 4b på furulund. Vi gick ju i samma klass innan:) Ha det så kul på dina tågresor! Mvh Norea

    SvaraRadera
  2. Hej Frank!! Läste om dig i HP och tycker att man hade fått ihop ett helt underbart reportage om dig och pappa. Att du visste mycket om tåg visste jag men inte så mycket.. =)

    Kram från oss..

    Nina, Dan, Anton och Klara

    SvaraRadera
  3. Hoppas vi ses imon i skolan!!
    Mvh Norea

    SvaraRadera