Ett tidstypiskt persontåg med resgodsvagn passerar sjön.
Hällkistan passeras av ett persontåg.
Från den numera ganska förstörda hällkistan har man en vacker utsikt över sjön
Som framgår så är sjön bara en liten del av en tämligen liten modelljärnväg.
Eftersom det varit sportlov har Trainman inte fokuserat så mycket på det dagliga arbetet med Finnvedens äldsta stenålder. Istället har den kreativa energin riktats mot bygget av den Halmstad-Bolmen inspirerade modelljärnvägen i skala HOe.
Av plywood, småstenar, frigolit, björkrötter, vitlim, el-sladdar och många andra konstiga saker har en svensk insjö skapats. Den är delbar så man kan putsa sjön och spegeln bakom när det behövs.
Efter att ha googlat lite verkar det som att de andra dioramabyggargrupperna består av rollspelare (troll-dioramor) samt krigshistoriskt intresserade personer (skyttegravs-dioramor). Min egen järnvägs-diorama blir nog en blandning av järnvägshistorik och kulturgeografi. Jag har redan gjort en hällkista (en grav från sista delen stenåldern) och ett skadat gravröse. På nästa del av landskapet planerar jag en hagmark med parceller och odlingsrösen.
Diroramor är nog inte riktigt rätt i den moderna multimediavärlden. Men den som studerat människor på ett museum vet att dioramorna alltid vinner kampen om besökarna. Till och med de vildaste barnen brukar fromt titta på Halmstad för hundra är sedan eller Stenålderns vegetation och hus. Museet i Halmstad hade tidigare ett vackert stadsdiorama, men den är numera förvisad till rådhuset, ett besök rekommenderas.
Väl medveten om att det kan verka lite konservativt vill jag alltså slå ett slag för dioraman. Pedagogiskt oöverträffat, meditativt att bygga och nästan gratis. Dessutom får man vara omnipotent och bestämma tid, årstid, väder och allt annat (ska man ha en Gulf mack eller en BP ?).