lördag 13 november 2010

Från Strömsnäsbruk till Ljungby på SSJ, del I

Efter vår utfärd med pressen mellan Strömsnäsbruk och Markaryd satte vi oss i bilen och åkte norrut längs Skånes-Smålands järnväg. Eftersom vi inhandlat några förnämliga bildhäften på museet i Strömsnäsbruk kunde vi hela tiden jämföra vår avslagna nutid med bilder från järnvägens storhetstid.


Bilderna nedan är tagna mellan Strömsnäsbruk och Hamneda.

 Tågpojken inspekterar rälsen strax innan Traryd. Förhoppningsvis kommer Skåne -Smålands  Jernvgsmuseiföring att trafikera hela sträckan Traryd - Markaryd i framtiden.


När vi kom till Traryd möttes vi av en sorglig syn. Stationen var nyligen riven och bara rälsen och plattformen återstod.

Hotellet bredvid stationen verkar inte längre ta emot några gäster.

Annat var det 1899 när SSJ: lok nummer fem  avgick från Traryd.

Vi möttes av ytterligare en besvikelse i Hornsborg där stationen också var riven. Vi hittade dock en något sliten men charmig banvaktsstuga.

I Hamneda fanns stationen kvar men i ett mycket förändrat skick. Miljön var så förändrad att vi fick ta hjälp av de trevliga Hamnedaborna för att hitta stationen.

Så sent som 1974 såg stationen ut som en klassisk SSJ station.

1 kommentar:

  1. Stationen i Traryd ligger ca 100 m norr om det rödagodsmagasinet där lastbryggan finns. Den har aldrig legat mitt emot Turisthotellet utan mitt för Hotell Gästis vars öde jag inte känner till.

    SvaraRadera