söndag 23 januari 2011

Hässleholm fyller 150 år, del II

Förutom den fantastiska modelljärnvägen fanns det mycket att se i Hässleholm. Trots det kylslagna vädret var det feststämningen i den vackra lilla staden. Vi passade på att åka tre olika veterantåg och fick bland annat en glimt av ett snöigt Höör.

Ångloket som skulle dra oss från Markaryd fick varmgång i ett lager vilket medförde en viss oreda i tidtabellen. Eftersom vi egentligen inte är några riktiga ångloksentusiaster var vi mer än nöjda med att få bli dragna ett Hg lok.istället. Att det blir lite förseningar får man räkna med när gamla lok sätts i trafik.

Som den gångna vintern visat är det betydligt värre med nya lok. Med moderna lok blir det inte förseningar utan total infrastruktur-kollaps med helt inställda tåg. Efter vår senaste resa i Skåne (som vi kommer att berätta om senare) framstår tanken på att bli dragen av ett ånglok med varmgång som en orealistisk  förhoppning om hastighet. Vad det gäller tillförlitlighet och komfort är Y6:an nedan något som Skånetrafiken borde fundera på nästa gång det är dags att köpa motorvagnar.

Till Markaryd kom en anslutande rälsbuss från Strömsnäsbruk. Vinter och kyla var inget hinder för Skåne -Smålands Jernvägsmuseiförening.

Ångloket som i måttlig fart tog oss från Markaryd till Hässleholm.

Vi blev båda lite oroade över Stationshuset i Markaryd. Det andra gamla stationshuset från Skåne-Smålands järnväg har nyligen rivits och man kan undra hur länge vi får njuta av detta kulturhistoriskt viktiga hus.

Tågpojken fotograferar banvaktsstugor mellan Markaryd och Hässleholm. Som tur var höll tåget en måttlig fart vilket underlättade fotografering.

I Hässleholm visades Skånetrafikens nya X-61 motorvagn upp.

På väg till Höör passade vi på att äta upp bullarna som vi köpt av skolbarnen i Hässleholm.

Den seriösa tågresenären reser aldrig utan sitt exemplar av Järnvägsdata. Här kan man läsa om alla trafikplatser, banvaktsstugor och förgreningspunkter på alla järnvägar som någonsin existerat i Sverige.







2 kommentarer:

  1. Är det en riktig tågpojke?
    Dom lär ska ha svarta tender.

    SvaraRadera
  2. Jag är minsann en ångloksfantast, tror ni åkte en bit med ett E-lok från ca 1915 med senare påmonterad boggie fram.
    Har sommarställe efter en bana med lång uppförsbacke där godstågen blir stående rätt ofta på vintern, banan byggdes på den tiden loken hade riktiga hjul.
    E-loket hade åtta stycken. Vridmomentet var det inget fel på heller.
    Vissa dagar skulle trafiken flyta bättre med såna lok på den banan...

    SvaraRadera